Rakkaudesta hyvään ruokaan

Rakkaudesta hyvään ruokaan

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Nyhtöpossu hampurilainen New Yorker sämpylässä, barbeque kastikkeella

Hampurilainenko pika ruokaa? Ei suinkaan, nyhtöpossu New Yorker on slow foodia parhaimmillaan eikä siitä saa "roskaruokaa" millään.

Voin vakuuttaa, että jos tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta, tällä lumoaa karjun jos toisenkin ja hyvin se maistuu emännillekin ;)

Ihan jokaiseen arkipäivään eikä mahdolliseen dagen efter päivän pika hoitoon tämä ei käy, sillä nyhtöpossu on uunissa 5 tuntia ja sämpylöiden kohotuskin on 4 tunnin pieti.

Jos haluaa järkeistää niin possu kannattaa laitaa uuniin yöksi 100 asteeseen ja sämpylät leipoa varsinaisena päivänä.

Kaikki alkaa BBQ-kastikkeen keitosta ja täytyy sanoa, että täs-

sä kastikkeessa on vain yksi huono puoli. Nimittäin se,, että kun sen kerran keittää ei enää pysty tyytymään kaupan kastikkeisiin. Kastikkeen keiton ajan lihaa pidetään huoneenlämmössä lämpiämässä.

Kun BBQ-kastike on valmis alkaa lihan maustaminen. Kun lihapala on maustettu paistetaan sen pinta kuumalla pannulla ruske-
aksi.

Alkuperäiset ohjeet löytyvät BBQ-kastikkeeseen ja nyhtö possuun Hiidenuhman keittiössä blogista.


Bbq-kastike 400 g     tomaattimurskaa (Mutti)
1,75 dl   punaviinietikkaa tai balsamicoa
4 rkl tummaa siirappia tai fariinisokeria
340 g possun luuttomia kylkiviipaleita tai pekonia suikaleina
2 sipulia hienonnettuina
4 valkosipulinkynttä silputtuina
1–2 chiliä hienonnettuna
2 tl inkivääriä raastettuna
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa
2 tl korianterijauhetta,
1 tl vahvaa chilijauhetta
1/4 tl cayennepippuria
2 dl olutta
1 dl rosmariinia hienonnettuna
1 rkl savusuolaa
mustapippuria
Kaada tomaattimurska kattilaan. Lisää tomaattisurvokseen etikka ja siirappi. Nosta kattila liedelle ja laita liemi kiehumaan kannen alle, hiljaiselle lämmölle.

Paista pekoni rapeaksi ja nosta se sen jälkeen talouspaperin päälle valumaan. Kuullota sipulia minuutin ajan. Lisää sipulin joukkoon valkosipuli, chili ja inkivääri ja kääntele ne sekaisin. Sekoita mausteet (paprikajauhe, juustokumina, korianterijauhe, chilijauhe ja cayennepippuri) keskenään pienessä kulhossa. Lisää mausteseos sipuleihin ja pyöräyttele sitä hieman. Mittaa joukkoon olut ja kaada seos tomaattisoseen joukkoon kattilaan. Lisää pekoni ja rosmariini kattilaan. Mausta liemi suolalla ja pippurilla.

Keitä kastiketta puolesta tunnista tuntiin. Surauta lopuksi kastike tasaiseksi sauvasekoittajalla. 3 desiä menee possun kanssa uuniin ja loput tarjoillaan hampurilaisten kastikkeena yhdessä itsetehdyn majoneesin kanssa.



 
Pulled pork
 
1,5 kg possun lapaa, kassleria tai ulkofilettä
2         sipulia lohkoina
6         valkosipulinkynttä halkaistuina
3 dl     bbq-kastiketta (resepti yllä)

pinnalle:

Mausteseos jossa on 1 tl savustettua paprikajauhetta, 1 tl juustokuminaa, 0,5 tl vahvaa chilijauhetta ja 1/4 tl cayennepippuria yhteen sekoitettuna
suolaa ja mustapippuria

Ota liha viimeistään tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön, esim BBQ-kastikkeen keiton ajaksi. Huuhtele liha kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperiin. Taputtele lihan pintaan ensin suola ja pippuri ja lopuksi mausteseos. Kuumenna pannulla rasva ja paista lihaan paistopinta joka puolelle. Nosta liha uunivuokaan tai pataan. Kumoa sipulilohkot ja valkosipulit lihan molemmin puolin pataan. Levitä bbq-kastiketta lihan päälle ja loput kastikkeesta sipulien päälle. Laita kansi tai folio padan päälle. Kypsennä lihaa hiljalleen 150 asteessa 4,5–5 tuntia, kunnes liha on ihanan ylikypsää ja murenee haarukalla nyhtäistäessä. Voit myös kypsentää lihan yön yli 100 asteessa.

Nosta liha padasta ja anna sen hieman jäähtyä. Kun liha ei enää ole polttavan kuumaa, poista mahdollisesti liika rasva, revi liha kahta haarukkaa käyttäen riekaleiksi. Tarjolle laitettaessa kuumenna liha uudelleen joko pannulla tai 200 asteisessa uunissa folion alla. Laita liha tarjolle sellaisenaan ja vierelle bbq-kastiketta, jota ruokailijat saavat itse sekoittaa nyhtöpossunsa joukkoon. Toinen vaihtoehto on sekoitaa kastiketta lihasilpun joukkoon ennen lihan lämmittämistä.
 
Tein itse hampurilaissämpylä ohjeen 3 kertaisena, eli sain 12 upeaa hampurilaissämpylää. ja uskokaa tai älkää kyllä olivat vaivan arvoisia.
 
 Itse en niin ole tuon kuivahiivan ystävä, niin käytin tuoretta hiivaa tekemääni taikinaan 1 kpl (taikina oli siis 3x ohje). Ohje on yhdistelmä Valion sivujen ja Sisaret keittiössä blogin ohjeesta
 
 
New Yorker hampurilaissämpylät 4:lle

1 1/2  dl         maitoa                                        
2  tl hiivaa
1  rkl sokeria
1                                         muna
1 1/2  rkl voita                                        
4 1/2  dl vehnäjauhoja
1  tl suolaa
Voiteluun
muna
1  rkl vettä
Päälle
seesaminsiemeniä

 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sokeri.
Sekoita muna joukkoon.                          
Nypi pehmeä voi maitoseokseen.
Sekoita keskenään jauho ja suola. Lisää ne seokseen. Sekoita.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa n.10 min, kunnes siitä tulee kimmoisaa.
Kohota taikinaa kulhossa liinan alla n. 2 t, kunnes sen tilavuus on kaksinkertaistunut.
Muotoile taikinasta neljä sämpylää. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota niitä uudestaan leivinliinan alla 2 t.
Voitele sämpylät muna-vesiseoksella. Ripottele sämpylöiden pinnalle seesaminsiemenet
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 10 - 12 min tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.  
 
 
Majoneesi      
 
2         keltuaista
2 dl     rypsiöljyä tai muuta miedon makuista kasvisöljyä (ei oliiviöljyä)
1 rkl    valkoviinietikkaa tai 1,5 rkl sitruunan mehua
2 tl      Dijon-sinappia
suolaa ja valkopippuria

Käsin tai koneella vispaten:
Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Mittaa kulhoon kaikki muut ainekset öljyä lukuunottamatta. Vispaa ainekset kevyesti sekaisin. Aloita öljyn lisääminen kastikkeeseen teelusikalta valuttaen tippa kerrallaan, koko ajan vispaten. Vähitellen, kun kastike alkaa saostua, voit alkaa lisäämään öljyä ohuena nauhana. Älä lisää öljyä liian paljon kerrallaan, ettei kastike juoksetu. Kun öljy on lisätty, tarkista maku ja lisää mausteita tai etikkaa tarvittaessa. Laita valmis majoneesi jääkaappiin viilentymään, jolloin sen maku asettuu kohdilleen. Tarjoa kylmänä
 
Hampurilaistäytteet:
 
  • salaattia
  • avokadoa sitruunalla maustettuna
  • tomaatti viipaleita
  • punasipulin renkaita
  • majoneesia (ohje yllä)
  • BBQ-kastiketta (ohje yllä)
  • nyhtöpossua (ohje yllä)
                        



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti