Rakkaudesta hyvään ruokaan

Rakkaudesta hyvään ruokaan

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Pekoninen kukkakaali-perunasose keitto ja Tortano-leipää





Tortano on italialainen täytetty leipä, jonka taikina kaulitaan kuten korvapuustien. Levylle voi levittää tuorejuustoja, juustoraastetta, mozzarellaa Parman kinkkua, yrttejä, oliivirenkaita tai muuta suolaiseen sopivaa. Täytetty leipä kääritään rullalle ja voidellaan vedellä. Pinnalle ripotellaan juustoa, yrttejä tai siemeniä tai suolahippuja. Leipä leivotaan joko vuokaan tai
paistetaan uunipellillä. Paistoin tätä 175 asteessa 45 min mutta jälkikäteen, jotta rusketus olisi ollut kauniimpi, olisin voidellut muna/vesi seoksella.

Kuuma ja pehmeä peruna-kukkakaalikeitto pekonihippuineen oli samettisen pehmeä ja maistuva keitto Tortanon kaverina.

 
 
 
 
 
 
 
 

 Pekoninen kukkakaali-peruna keitto
 
  • noin 1 kg kukkakaalia
  • 600 perunaa (jauhoinen lajike)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1tl currya
  • 2rkl öljyä
  • 1,2l vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1/2  tl suolaa
  • 2,5 dl ruokakermaa (juustolla maustettu)
  • mustapippuria
  •  
  • Lisäksi: 170g pekonia ja 1 ruukku persiljaa
 
Huuhtele ja pilko kukkakaali. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota siinä ensin hetki currya ja kasviksia. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä kasvikset kypsiksi keskilämmöllä, kannen alla noin 20min. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma, mustapippuri ja tarvittaessa suolaa. Paista silputtu pekoni pannulla rapeaksi ja valuta pekoni talouspaperin päällä. Viimeistele keitto pekonilla ja persilja silpulla, ripottelemalla niitä keitto annoksen päälle. Alku peräinen ohje löytyy Maku lehdestä 1/2014.
 
Tortano -leipä
 
5dl kädenlämpöistä vettä
30g hiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
noin 11 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
 
Täyte:
 
200g maustamatonta tuorejuustoa
1-2  valkosipulin kynttä
150g juustoraastetta
100g auringonkuivattua tomaattia silppuna
100g paprikatäytteisiä oliiveja viipaleita
basilikaa
oreganoa
rosmariini
75 g kalkkuna metvurstia silppuna tai esim. Parman kinkkua tai salamia
 
Pinnalle:
 
1 muna ja rkl vettä sekoitettuna voiteluun
merisuola rakeita
juustoraastetta
kirsikkatomaatteja
 
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja, kaurahiutaleet ja öljy. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikina kaksin kertaiseksi ja kauli sen jälkeen jauhotetulla alustalla levyksi.
 
Mausta tuorejuusto puristetulla valkosipulilla ja levitä maustunut tuorejuusto taikina levylle. Ripottele täyteaineet taikinalevylle tuorejuuston päälle. Ripottele mausteet ja juustoraaste.
Kääri taikinalevy rullalle ja nosta uunipellille. Voitele muna-vesi seoksella (kuvan leipä on voideltu vain vedellä) ja koristele leipä merisuolarakeilla, juustoraasteella ja kirsikkatomaatin puolikkailla. Paista 175 astetta 45 min.
 
Muokattu ohje Kodinkuvalehden 3/2014 ohjeesta.
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti